Blog

Wat zijn de gevolgen van stress voor je lichaam?

woensdag, 30 maart 2011 - 16:52

Gezonde stress

Stress brengt het lichaam in staat van paraatheid. De polsslag versnelt, de spieren spannen zich en de ademhaling wordt sneller en dieper. Die spanning helpt een automobilist bijvoorbeeld om snel te remmen als er plotseling een kind voor zijn auto schiet. Stress stelt mensen in staat extra alert te reageren. En ook om geconcentreerd te werken aan een lastige klus of een moeilijk examen. Na afloop van zo’n gebeurtenis vloeit de spanning vanzelf weg. Deze stress is niet ongezond. Het hoort bij het leven en iedereen heeft het.
 

Ongezonde stress

Sommige situaties leveren echter stress op zonder dat deze effectief te gebruiken is. Veel mensen raken bijvoorbeeld gestresst in de dagelijkse file. Mensen bouwen ook stress op wanneer de werkdruk constant te hoog is of als er thuis voortdurend spanningen zijn door ziekte of ruzies. Deze vorm van stress veroorzaakt overbelasting en uitputting.

Gevolgen van stress

De eerste gevolgen van stress zijn vaak een stijve nek, pijnlijke schouders en hoofdpijn. Houdt de stress langer aan, dan worden de klachten ernstiger. Langdurige stress zorgt ervoor dat het lichaam niet kan herstellen omdat het in een constante toestand van alertheid verkeert. Het lichaam geeft dan voorrang aan het handhaven van deze toestand boven andere belangrijke lichaamsfuncties, zoals de spijsvertering en het immuunsysteem. Dit kan een verscheidenheid aan lichamelijke en psychische klachten veroorzaken, zoals:


  • hart- en vaatziekten
  • maag- en darmklachten
  •  infectieziekten
  • slapeloosheid
  • angstklachten
  • verstoorde concentratie
  • gejaagdheid
  • geheugenproblemen

Tags : gezondheid, spanning, burnout, hyperventilatie,symptomen stress

4 reactiesReactie door Henny op 30-03-2011 - 17:05
"Leuk artikel! " Reageer

Reactie door Janneke op 31-03-2011 - 12:32
"Hoi Eric, Heb je ook nog ideeën over stress release? Groetjes, Janneke " Reageer

Reactie door Mariska van Dasselaar op 31-03-2011 - 18:20
"Ideeën voor stress release lijken mij ook wel handig. Maar wellicht bouwt Eric hiermee de spanning (stress) op, zodat hij ons later kan ontstressen met een vervolgblog. Het is echt wonderlijk wat stress allemaal met een mens kan aanrichten, en dat terwijl het vanuit de oertijd een methode is om te kunnen jagen en vluchten. Het is duidelijk: we moeten terug naar de prehistorische manier van leven. ;)" Reageer

Reactie door Eric op 04-04-2011 - 23:22
op reactie van Mariska van Dasselaar op 31-03-2011 - 18:20
"de spanning neemt al flink toe " Reageer

Terug naar alle artikelen

Laat een reactie achter

Reageer op
Dit artikel
Naam *
E-mailadres *
wordt niet getoond
Bericht *

foto
Volg mij via Twitter Facebook LinkedIn RSS
Wordt gratis lid van de lifestyleclub
Vul hieronder je gegevens in:

Naam
E-mailadres


Gugelot Personal Training werkt o.a. samen met:


Eric Gugelot is Ereps gecertificeerd