Blog





Simpele spinazie en linzencurry

maandag, 27 juni 2011 - 00:00



Tsja, Linzen...., hoor ik u nu denken. Da's toch hippievoer. En niet echt smakelijk...
Inderdaad, linzen hebben zo te maken met wat vooroordelen. Niet terecht, eigenlijk.

De mens en linzen zijn reeds lange tijd vrienden van elkaar. We eten al linzen sinds het Neolithicum (11.000 v.C.). De linze bevat dan ook veel goede dingen.
100 gram (ongekookte) linzen bevat 60 gram koolhydraten, 31 gram vezels, 26 gram proteïnen, 2 gram suiker en 1 gram vet. Daarnaast bevatten linzen veel ijzer (goed tegen bloedarmoede), foliumzuur en vitamine B1.

In India, waar de meerderheid van de bevolking vegetarisch is, zijn linzen de hoofdbron van proteïnen. In elke zichzelf respecterende Indiase familie worden linzen minimaal 1 maal per dag gegeten. Hier een typisch huiselijk gerecht: makkelijk te maken en met veel smaak.

Ingrediënten (4 personen):


150 gram gespleten gele linzen (gewassen)
900 ml water
8 gram verse gember, geschild en fijngehakt
1 a 3 groene chili's, over de lengte in 4-ren gedeeld, zonder zaadlijsten.
3/4 theelepel kurkuma (geelwortel)
2 kleine tomaten (eventueel uit blik), gepureerd
200 gram spinazie, gesneden (vers of uit de diepvries)
zout naar smaak
1 eetlepel ghee, boter of olie
1 theelepel komijnzaad
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 opgehoopte theelepel gemalen koriander
1/2 theelepel garam masala

Bereiding:


Doe de linzen met het water,chilies en kurkuma in een (hapjes)pan.
Breng het aan de kook en laat 10 minuten boven matig vuur sudderen.
Roer de tomaten er doorheen en laat nog eens 20 minuten pruttelen.
Voeg de spinazie en zout toe. Kook nogmaals 10 minuten, totdat de linzen uit elkaar beginnen te vallen en de curry zich begint te vormen.
Verhit ondertussen de ghee, boter of olie in een koekenpan.
Doe de komijnzaden en de knoflook in de boter (let op, niet te heet).
Laat de komijnzaden roodbruin worden, de knoflook lichtbruin.
Roer het korianderpoeder en de garam masala er doorheen en giet het bij de linzencurry.

Goed doorheen roeren, nog een minuutje doorkoken.
Serveren in een diep bord.

Tips:

* lekker met vers brood, roti of rijst (als je koolhydraten mag eten).
* garam masala is een kruidenmengsen dat op het Indiase subcontinent wordt gebruikt in curry's, korma's enz. Te krijgen in de toko.
* ghee is geklaarde boter. De melkeiwiten zijn na verhitting gescheiden van het vet. Ghee kan daardoor erg heet worden gemaakt.
* hou je over? Dan is het als ontbijt een prima start van de dag.
* oh, en spinazie mag tegenwoordig weer worden opgewarmd...





Tags : afvallen nijmegen, dieet nijmegen, recepten nijmegen, personal training nijmegen, Afvallen, dieet, Gugelot Personal Training, voeding

3 reacties



Reactie door Petra op 28-06-2011 - 23:43
"Aanrader! " Reageer

Reactie door Heknk jan op 29-06-2011 - 09:00
"Hoi Karen, ik wil je bedanken voor de heerlijke recepten die je weer iedere week weet te verzinnen. " Reageer

Reactie door Karen op 05-08-2011 - 07:38
op reactie van Heknk jan op 29-06-2011 - 09:00
"Graag gedaan. Bedankt voor het compliment :D." Reageer

Terug naar alle artikelen

Laat een reactie achter

Reageer op
Dit artikel
Naam *
E-mailadres *
wordt niet getoond
Bericht *

foto
Volg mij via Twitter Facebook LinkedIn RSS
Wordt gratis lid van de lifestyleclub
Vul hieronder je gegevens in:

Naam
E-mailadres


Gugelot Personal Training werkt o.a. samen met:






Eric Gugelot is Ereps gecertificeerd