Blog

Verstandig zonnen: doe jij dat?

donderdag, 4 augustus 2011 - 00:00

Het is zomer (ja, zelfs in Nederland)! En dat betekent dat we ons weer met z'n allen in die heerlijke warmte wentelen en van die welverdiende zonnestralen genieten. Lekker een middagje aan het strand, met een biertje in de tuin of bij het zwembad in een zonnig vakantieoord. Maar zonnen we wel veilig?

Een open deur?

Wanneer je zorgeloos over de boulevard flaneert en een blik op het strand werpt, ontkom je er niet aan: roodverbrande lichaamsdelen, misselijkmakende vervellende nekken en bleke huidjes die rond het middaguur aan de zon worden blootgesteld. Je zou zeggen dat men intussen wel op de hoogte is van het feit dat verbranden kankerverwekkend is en te veel zon gewoonweg ongezond is.

Helaas is niet iedereen evengoed op de hoogte, heeft men simpelweg maling aan dit soort waarschuwingen of is het al te laat: vaak merk je pas achteraf dat je te lang in de zon bent geweest.

Tips om veilig te zonnen

Hier volgt een aantal tips om veilig te zonnen:

- Vermijd de zon tussen 12:00 en 15:00. Tijdens deze uren is de zon het felst en verbrand je het snelst. Profiteer van de 'daluren' om lekker op te bruinen. Je zult merken dat je evengoed bruin wordt, maar dat je minder snel verbrandt.

- Smeer je onbedekte huid in met een goede zonnebrandcrème van minstens factor 15. Smeer jezelf elke twee uur opnieuw in en wees niet bang om niet bruin te worden. Ook met zonnebrandcrème word je bruin.

- Smeer jezelf opnieuw in als je bent wezen zwemmen of sporten.

- Bewaar zonnebrandcrème op een koele plaats en alleen binnen de houdbaarheidsdatum. Oude zonnebrandcrème verliest haar werking.

- Bouw het zonnen op door je huid aan het zonlicht te laten wennen. Zo kun je steeds iets langer in de zon. Dit is vooral belangrijk als je naar een warm land op vakantie gaat. Zorg dat je vooraf genoeg zon hebt opgebouwd in Nederland of onder de zonnebank, zodat je op vakantie niet meer zo bleek bent.

- Draag een zonnehoed, petje of wikkel een doek om je hoofd om je hoofd tegen de zon te beschermen. Vooral in een warm klimaat is het verstandig om je hoofd tegen de zon te bedekken, omdat je anders een zonnesteek kunt oplopen. Van veel zon krijg je rimpels, dus hiermee spaar je meteen de huid.

- Krijg je uitslag of andere huidproblemen? Ga direct uit de zon en raadpleeg zo nodig een arts.

- Zon met mate en streef niet naar een superbruine huid. Veel mensen vinden zo'n geelbruine huid niet eens mooi! Een gezonde tint staat vaak het beste en is genoeg om de benodigde vitamine D binnen te krijgen en die winterdip te verdrijven.

Zonnebrandcrème kankerverwekkend?

Het is nogal tegenstrijdig, maar het gerucht gaat dat zonnebrandcrème zelf kankerverwekkend is. Twijfel je of zonnebrandcrème wel goed voor je is? Ga dan niet langdurig zonder bescherming de zon in! Verbranden is helemaal slecht voor je.


Tags : afvallen nijmegen, dieet nijmegen, recepten nijmegen, personal training nijmegen, Bootcamp Nijmegen, Nijmegen Bootcamp, afvallen, kettlebell's, hardlopen,

2 reactiesReactie door Anna op 09-08-2011 - 15:00
"Het beste is om helemaal niet te gaan zonnen. Het is maar slecht voor je huid en ook nog eens nutteloos, aangezien je in de winter toch weer bleek wordt. Maar als je toch de zon in moet, dan inderdaad goed smeren en een grote zonnehoed dragen!" Reageer

Reactie door Linda op 09-08-2011 - 15:02
"Helemaal mee eens! Zelf ben ik ook niet echt een zonpersoon. Goed artikel, trouwens!" Reageer

Terug naar alle artikelen

Laat een reactie achter

Reageer op
Dit artikel
Naam *
E-mailadres *
wordt niet getoond
Bericht *

foto
Volg mij via Twitter Facebook LinkedIn RSS
Wordt gratis lid van de lifestyleclub
Vul hieronder je gegevens in:

Naam
E-mailadres


Gugelot Personal Training werkt o.a. samen met:


Eric Gugelot is Ereps gecertificeerd